Centro de Documentación Mapuche Documentation Center
  Portada | Nosotros | Enlaces |   translate
 

Secciones

Noticias
Antecedentes
Comunidades
Campa√Īas
Indoamérica
Cultura
Libros Ñuke Mapu
Documentos de Trabajo
Sobre
Opinión
Biblioteca


Archivos

Archivo 1997-2009

1998-11-15 | Cultura | Mapuche

√ú√Ī√ľmche - Mapuchef√•gelmannen

Lorenzo Aillap√°n Cayuleo

Lorenzo Aillapán Cayuleo, mapuche poet, är idag en av dem mest kända kulturföreträdarna för mapuche kulturen i Chile.
Foto: Jorge Calbucura
Internationellt är han mest känd för sina litterära verk. Som poet fick han 1994 första pris av Casa de las Américas på Kuba i literaturkategorin indianspråk.

I Chile är Lorenzo Aillapán Cayuleo en välkänd personlighet i det chilenska kulturlivet som skådspelare, filmproducent, antropolog, hantverkare och språklärare i mapudungu (mapuche språk). Han har organiserat olika intresseorganisationer och kulturella organisationer som representerar och kämpar for mapuchefolkets rättigheter.

Lorenzo Aillapán har medverkat i den första mapuchefilm (1993) som har producerats i Chile; han har verkat som producent och skådespelare. För närvarande är Aillapán en erkänd talman for mapuchekulturen i Latinamerika; som sådan har han deltagit i olika internationella forum.

I Sverige har Lorenzo Aillapán Cayuleo blivit introducerad för den svenska publiken genom en radiodokumentär av den chilenske journalisten Juan Diego Espoerer som har sänt i P1 under rubriken Fågelmannen.

Lorenzo Aillapán Cayuleo har under många år utövat och utvecklat en unik och originell litterär gren: fåglarnas språktolkning. Mapuchefolkets kunskap och tolkning av fåglarnas sånger och meddelanden är en viktig del av den kommunikationsprocess som pågar dagligen mellan naturen och människan; som kunskap dateras långt tillbaka. Att tolka och förstå omgivningens ljud och tystnad är en vardaglig ansträgning för mapuchefolket, en del av en omfattande integrationsprocess.

Bland mapuchefolket √§r Lorenzo Aillap n Cayuleo den f√∂rsta som har f√∂rvandlat mapuchekunskapen till ett konstuttryck genom att h√§rma, reproducera, och tolka f√•glarnas spr√•k. Bland mapuche kallar honom f√∂r √ú√Ī√ľmche (f√•gelmannen).

Por Calbucura, J.

 Campa√Īas

2022-02-02

Publicación sobre la cultura, sociedad y política de los pueblos originarios.

El periódico Pukara

El Periódico Pukara quiere ser un baluarte en el lucha de ideas, en el combate de principios, en la guerra conceptual, de análisis, de información e investigación que libran los pueblos indígenas contra el ocupante colonialista. El periódico Pukara es una publicación mensual sobre la cultura, sociedad y política de los pueblos originarios. Periodico Pukara
Lea más...

2023-06-15

√Ďuke Mapu

Facebook Centro de Documentaci√≥n Mapuche √Ďuke Mapu

En nuestro Facebook Centro de Documentaci√≥n Mapuche, √Ďuke Mapu puede encontrar toda la actualidad noticiosa, art√≠culos, videos, fotos, actividad, enlaces y el m√°s completo archivo de noticias. Facebook Centro de Documentaci√≥n Mapuche, √Ďuke Mapu:
Lea más...

La Realidad Mapuche en Youtube


Benetton y los mapuche


¿Qué es la Declaración sobre los Derechos de los Pueblos Indígenas?


Aprenda Mapunzugun, el idioma Mapuche, via Internet: comprenda el contexto sociocultural- linguístico e interétnico del Pueblo Mapuche.