Centro de Documentación Mapuche Documentation Center
  Portada | Nosotros | Enlaces |   translate
 

Secciones

Noticias
Antecedentes
Comunidades
Campañas
Indoamérica
Cultura
Libros Ñuke Mapu
Documentos de Trabajo
Sobre
Opinión
Biblioteca


Archivos

Archivo 1997-2009

2011-05-20 | Antecedentes | Mapuche

Reinfeldt tog upp mapuchefrågan i Chile

Inför Reinfeldts besök i Chile hade organisationer, rikstadsledamöter och andra skrivit ett brev för att uppmana honom att ta upp mapuchefrågan och den omstridda antiterroristlagen med president Sebastián Piñera. Reinfeldt tog till sig uppmaningen och diskuterade frågan med Piñera.
- Jag har tagit upp det och jag har markerat den betydelse som Sverige fäster vid mänskliga rättigheter när det gäller alla på vår jord. Och Piñera har redogjort för de reformer som bedrivs här i Chile för att möta denna minoritetsfråga, bland annat när det gäller satsningar på sociala reformer och också sådant som tidigare regeringar hade igång när det gäller land och uppköp av land och det gäller också den ändring som gjorts av att man nu inte längre tillåter dömande i militära domstolar utan det är fört till civil rätt, sa statsminister Fredrik Reinfeldt, under torsdagens presskonferens i presidentpalatset La Moneda.

Men man använder sig ju fortfarande av militärdomstolar här i Chile och av antiterroristlagen. Diskuterade ni antiterroristlagen?

- Ja diskussionen var uppe och man redogjorde ändå för de förändringar som har gjorts, eller är på väg.

Bland de över 200 personer som skrivit under brevet fanns bland andra Lars Ohly (v), Eva-Britt Svensson, ledamot i EU-parlamentet och Mikael Näve från Olof Palme International Center med.

Brevskrivarna är starkt kritiska till den antiterroristlag som används i Chile. Detta då lagen tillämpats för att militarisera de områden där ursprungsfolket bor samt att fängsla en rad ledare för mapuchefolket.

"Lagarna stiftades av diktatorn Augusto Pinochet och ger staten rätt att hålla personer "misstänkta" för terrorism häktade utan några åtalsgrunder och utan rätt till offentligt biträde i upp till två år. Lagarna innebär även att den misstänkte döms i militärdomstol och att anonyma vittnen kan användas. Generellt leder domarna till extremt långa fängelsestraff. Mapuchefångarna är i dagsläget dömda till hundra års fängelse." uppger brevskrivarna. De skriver även att "Den chilenska statens beslut och agerande kränker mapuchefolkets rättigheter och strider mot ILO:s konvention 169 om ursprungsfolkens rättigheter."

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Fuente: Foro Escandinavo por los Derechos de los Pueblos Indígenas

 Campañas

2022-02-02

Publicación sobre la cultura, sociedad y política de los pueblos originarios.

El periódico Pukara

El Periódico Pukara quiere ser un baluarte en el lucha de ideas, en el combate de principios, en la guerra conceptual, de análisis, de información e investigación que libran los pueblos indígenas contra el ocupante colonialista. El periódico Pukara es una publicación mensual sobre la cultura, sociedad y política de los pueblos originarios. Periodico Pukara
Lea más...

2023-06-15

Ñuke Mapu

Facebook Centro de Documentación Mapuche Ñuke Mapu

En nuestro Facebook Centro de Documentación Mapuche, Ñuke Mapu puede encontrar toda la actualidad noticiosa, artículos, videos, fotos, actividad, enlaces y el más completo archivo de noticias. Facebook Centro de Documentación Mapuche, Ñuke Mapu:
Lea más...

La Realidad Mapuche en Youtube


Benetton y los mapuche


¿Qué es la Declaración sobre los Derechos de los Pueblos Indígenas?


Aprenda Mapunzugun, el idioma Mapuche, via Internet: comprenda el contexto sociocultural- linguístico e interétnico del Pueblo Mapuche.