Ńuke Mapu
http://www.mapuche.info/
Centro de Documentación Mapuche
Mapuche Documentation Center

2011-05-14 | Documentos de Trabajo | Indoamericano

Kampanj

För en internationell konferens om kokabladet

Kampanjen uppmanar den svenska regeringen att inte blockera Bolivias begÀran om att hÄlla en internationell konferens om kokaplantan.


Ursprungsfolksrörelser i Bolivia stödjer den bolivianska regeringens kampanj för att Àndra den FN-konvention United Nations Single Convention on Narcotic Drugs (UNSCND) frÄn 1961 som klassar kokavÀxten som en illegal substans.

Sedan 1961 finns kokabladet med pÄ FN:s lista över narkotikaklassade Àmnen. 25 Är efter ratificeringen av konventionen (1976) vill Bolivia Àndra artikeln som krÀver att anslutna lÀnder ska förbjuda kokavÀxten. Efter att Bolivias nya grundlag erkÀnner kokabladet som en naturresurs av stor social betydelse vill Bolivianer att UNSCND legalisera kokablad.

Plantan och kokabladet har anvÀnts i Anderna i tusentals Är, bÄde i ceremonier och som naturlÀkemedel, sÀrskilt bland de andinska ursprungsfolken -quechua- och aymara- dÀr det anses heligt och anvÀnds i ritualer.

Bolivias president Evo Morales leder kampanjen för att legalisera bruket av kokablad och arbetar för att fÄ FN att avskriva kokaplantan frÄn listan över förbjudna droger. Enligt president Morales Àr kokablad inte kokain, det Àr mÀnniskor som gör den till kokain. Kokabladen Àr en del av deras kultur och att det inte Àr farligt eller beroendeframkallande -kokablad innehÄller omkring 0,5 procent kokain-. Han sÀger att en normalisering skulle innebÀra respekt för Bolivias traditioner.

Ur den bolivianska regeringens synvinkel kriminaliserar denna konvention de kulturer som anvÀnder kokablad och utgör dÀrmed ett brott mot FN:s deklaration om ursprungsfolks rÀttigheter. Att förbjuda kokablad Àr ett historiskt misstag.

Konventionen kan bara Àndras genom konsensus, vilket innebÀr att det rÀcker att ett enda land Àr emot. För att en substans ska kunna tas bort frÄn narkotikalistan krÀvs dock minst tvÄ Är av utredningar och omröstningar. NÀr FN fÄr in protester mot ett förslag har FN tvÄ val: att neka förslaget pÄ en gÄng, eller att hÄlla en internationell konferens dÀr frÄgan diskuteras. Enlig den bolivianska regeringen Àr förbudet av kokaplantan baserad pÄ felaktig information om vÀxten och dÀrför vill de hÄlla en internationell konferens. USA, England och Sveriges regeringar har stÀllt sig emot en sÄdan diskussion. USA och Storbritannien blockerar Bolivias försök att fÄ FN att stryka kokablad frÄn FN-konventionen om förbjudna droger. Sverige har stÀllt sig pÄ USA:s sida i frÄgan.

Den svenske folkhÀlsoministern Maria Larsson (kd) anser att Bolivias förslag om att legalisera kokablad öppnar för en mer lÄngtgÄende liberalisering av narkotika. Enligt ministern skulle ett sÄdant prejudikat ge negativa signaler som inte överensstÀmmer med de ÄtgÀrder som vidtas i kampen mot narkotikahandel och anvÀndningen av narkotika. FolkhÀlsoministern Larsson tycker att Sverige inte kan acceptera den föreslagna Àndringen dÀrför att det skulle föra en diskussion inte bara om kokabladen utan om vÀldigt mycket andra saker.

Bolivias frÀmsta argument hÀnvisar till allas rÀtt till sin kultur och identitet; dvs. kokablad har en stor betydelse för ursprungsbefolkningarna i Anderna; samt att klassificera kokabladet som narkotika Àr ett attentat mot ILO:s konvention om ursprungsfolkens rÀttigheter(1991) och mot FN:s deklaration om ursprungsfolks rÀttigheter (2007). Sverige anser dÀrmed att FN-deklarationen om ursprungsfolks rÀttigheter Àr underordnad FN:s narkotikakonvention. Sverige kan sÄledes inte acceptera den föreslagna Àndringen. Sverige sÀger nej till kokablad.

Skandinaviskt Forum för ursprungsfolkens rÀttigheter stödjer Bolivias kampanj som syftar till att ta bort kokavÀxten och kokabladet frÄn FN-narkotikakonvention UNSCND:s lista över förbjudna droger.

Kampanjen uppmanar den svenska regeringen att inte blockera Bolivias begÀran om att hÄlla en internationell konferens om kokaplantan.

‱ Vi instĂ€mmer med Bolivias regerings uttalande om att kokainhandeln bör bekĂ€mpas och kokaodlingarna mĂ„ste regleras, men det betyder inte att anvĂ€ndandet av kokabladet i sin rena form ska försvinna.

‱ Den bolivianska staten har starka restriktioner för hur mycket koka man fĂ„r odla per hushĂ„ll för att garantera att kokabladet endast anvĂ€nds till traditionellt bruk och inte till att producera kokain. Enligt undersökningar anvĂ€nder 14 procent av Bolivias befolkning plantan pĂ„ traditionellt sĂ€tt. Och att det finns 12 000 hektar lagliga kokaplantager.

‱ Vi uppmanar USA, England och Sveriges regeringar att lĂ€mna bakom sig koloniala attityder och istĂ€llet visa respekt för och respekterar Bolivias traditioner och den stĂ€llning som kokabladet har i den nya konstitutionen.

‱ Vi, uppmanar Sveriges Regering att följa den Bolivianska Regeringens exempel att implementera ILO:s konvention 169 för urfolk samt FN:s Deklaration för Ursprungsfolkens RĂ€ttigheter i grundlagen.

Jorge Calbucura
Lilian Mikaelsson
Talpersoner för Skandinaviskt Forum för ursprungsfolkens rÀttigheter

Om du vill signera petitionen: klicka hÀr

Fuente: Skandinaviskt Forum för Urfolkens RÀttigheter

Publicado: 2011-05-14 | Revisado: 2011-05-17 07:53:42 | Enlace de actual documento: http://www.mapuche.info/?pagina=2146