Centro de Documentación Mapuche Documentation Center

Fråga 2005/06:1732 av Alice Åström (v) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Mapucheindianerna i Chile

I Chile har en rättprocess mot fyra mapucheindianer, Juan Maileo, Jaime Marileo, Juan Carlos Huenlao och Patricio Troncoso, pågått och utvecklats till ett regelrätt justitiemord. De anklagades för att ha anlagt en brand i ett landområde som ett utländskt skogsbolag under Pinochetdiktaturens tid tillskansade sig. Området tillhörde tidigare mapuchefolket. De fyra friades i första instans.

Därefter har Chiles högsta domstol ingripit och ogiltigförklarat domen. De anklagade dömdes i stället enligt en antiterroristlag från 1984, som tillkom i syfte att slå ned den växande oppositionen under diktaturen. Rättegången överfördes därmed från en civil domstol till en specialdomstol.

I år föll den slutgiltiga domen som innehåller flera oegentligheter. De dömdes till tio års fängelse och 850 000 dollar i skadestånd. De anklagade behandlades på ett sätt som strider mot de mänskliga rättigheterna. De tvingas leva under miserabla hygieniska förhållanden och deras hälsa försämrades snabbt.

Den 13 mars inledde de anklagade en hungerstrejk samtidigt som de krävde en civil rättegång. Denna hungerstrejk pågår, med undantag för ett kort avbrott, fortfarande och deras kroppar visar tecken på uttorkning, buksmärtor och underbenskramper.

Min fråga till utrikesminister Jan Eliasson är:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att förmå den nya chilenska regeringen att upphäva den orättfärdiga lagstiftning och orättfärdiga rättsordning från Pinochetdiktaturens tid som diskriminerar mapucheindianerna i Chile och berövar dem deras rättigheter?


Svar på fråga 2005/06:1732 om mapucheindianerna i Chile

Utrikesminister Jan Eliasson

Alice Åström har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att förmå den nya chilenska regeringen att upphäva den orättfärdiga rättsordning från Pinochetdiktaturens tid, som diskriminerar mapucheindianerna i Chile och berövar dem deras rättigheter.

I det chilenska samhället finns en växande medvetenhet om att mapucheindianerna utgör en försummad folkgrupp, som under gångna sekler har utsatts för övergrepp. Den nytillträdda regeringen under president Michelle Bachelet har föresatt sig att motverka den diskriminering som förekommer och att förbättra mapucheindianernas situation. I Bachelets regeringsprogram finns ett utförligt avsnitt om urbefolkningspolitiken.

Fallet med de fyra hungerstrejkande som är dömda till tio års fängelse enligt terroristlagen, har väckt uppmärksamhet i Chile. Tre av de strejkande är mapucheindianer. En medlingsgrupp bestående av bland annat två senatorer och en lokal biskop bildades tidigare i år för att söka nå en lösning. Regeringen synes vara beredd att inom lagens ramar medverka till en lösning.

Den svenska regeringen välkomnar den chilenska regeringens arbete med att lösa denna fråga och att man satt mapucheindianernas situation högt på den nationella dagordningen. Sverige framhåller vikten av respekt för mänskliga rättigheter och respekt för ursprungsbefolkningars rättigheter i dialogen med Chile.

FN:s särskilde rapportör för urbefolkningsfrågor, Rodolfo Stavenhagen, avgav en utförlig rapport efter sitt besök i Chile i juli 2003. EU har haft en djupgående dialog med den chilenska regeringen i dessa frågor utifrån Stavenhagens rapport och följer utvecklingen i mapuchefrågan noggrant. Sverige deltar aktivt i detta arbete.

Se även:

Svenska Riksdagen: Fråga 2002/03:591 av Rossana Dinamarca (v) till utrikesminister Anna Lindh om frihandelsavtal med Chile och mapuchebefolkningen. Stockholm,den 27 februari, 2003. Utrikesminister Anna Lindh svar på fråga 2002/03:591 om frihandelsavtal med Chile och mapuchebefolkningen, Stockholm, den 7 mars, 2003