Centro de Documentación Mapuche Documentation Center

”Vi är ursprungsfolk, inte terrorister”

spanska

Colimil080418

Det säger mapucheledaren Maria Colimil som blivit inbjuden av Europaparlamentet för att tala om mapuchekvinnornas syn på reproduktiv hälsa och snart kommer till Sverige.

Förtrycket mot mapuchefolket i Chile har hårdnat särskilt under den senaste tiden, flera mapuche har skjutits till döds av polisen och ingen har ställts inför rätta för dödsskjutningarna. Samtidigt sitter mapucheledare i fängelse. Många av dem dömda till tio år åtalade och dömda enligt antiterroristlagar. Något som kritiserats av FN:s speciella rapportör för ursprungsfolksfrågor som fördömde att mapuchefolkets rättmätiga kamp för sin rätt till sitt territorium och kultur angreps av de chilenska myndigheter med stöd av lagar som användes under diktator Pinochets tid.

Maria Colimil kommer till Sverige för att berätta om sitt folks situation. Hon kommer att tala om situationen idag. Vilka är hindrena och utmaningarna för att förbättra Mapuchefolkets situation? Vad hände efter den fångna Patricia Troncosos 110-dagars hungerstrejk för värdig fängelse behandling?  Hon kommer även att ta upp kvinnornas situation, bl.a. kvinnornas motståndskamp i deras halvmilitariserade samfälligheter och hoten mot deras rättigheter som folk men också deras specifika rättigheter som kvinnor bl.a deras reproduktiva rättigheter.

Hon har varit aktiv mapucheledare sedan 1979, då hon påbörjade sin kamp mot militärdiktaturen. Åtskilliga gånger har hon blivit anhållen för sin kamp för mapuchefolkets rättigheter. Under 2000-talet har hon varit aktiv i Nationella Vänstermapuche Organisation och medlem i både lonko-rådet och styrelsen där.

Maria Colimil kommer att ge intervjuer i media och träffa svenska beslutsfattare. Tre öppna möten är planerade:
Lördag 19 april: Föreläsning, kulturaktivitet och buffé,
Tid: 19:00, plats: Victor Jara Föreningens lokal på Pontonjärgatan 36B, T Fridshemsplan

Söndag 20 april: Föreläsning, kulturaktivitet och Buffé
Tid: 15:00, plats i GÖTEBORG

Måndag 21 april: Föreläsning och kulturaktivitet
Tid: 18:00, plats: Vuxenskolan –Ånghammargatan 5  Bäckby    VÄSTERÅS

Tisdag 22 april: Föreläsning och kulturaktivitet
Tid: 18:00
Plats: Café Marx, Kungsgatan 84 STOCKHOLM

Varmt välkomna!

Kontakt och media: Silvia Leiva, mobil: 070-423 49 34   Ricardo 073 9315496

Arrangörer: Före detta chilenska poliska fångar boende i Stockholm, Victor Jara-föreningen,  Pelentaru Föreningen.

I samarbete med: Ñuke Mapu, Tawa, UBV/Latinamerika, Saami Föreningen i Stockholm, Asociación Exonerados de Chile,  Salvador Allende Kultur Föreningen, radio: Amanda,  Bahia,  Milenio, Caupolican Europa-Latina-TV